Referent ştiinţific: Prof.univ.dr.Rodica Cuciureanu
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea de faţã, prima cu acest conţinut apãrutã în România, se înscrie în aria de preocupãri consideratã de importanţã prioritarã de cãtre ţãrile Uniunii Europene. Autorul şi-a propus sã prezinte contaminarea chimicã a unor produse alimentare din toate grupele de alimente pentru evaluarea contaminãrilor cu pesticide, metale grele, nitraţã/nitriţi, etc. Obiectivul nostru a fost de a prezenta cititorilor un mare volum de informaţii privind prezenţa unor contaminanţi chimici în majoritatea alimentelor consumate de întreaga populaţie.
Lucrarea prezentã este rezultatul acumulãrii unui mare volum d
Referent ştiinţific: Prof.univ.dr.Rodica Cuciureanu
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea de faţã, prima cu acest conţinut apãrutã în România, se înscrie în aria de preocupãri consideratã de importanţã prioritarã de cãtre ţãrile Uniunii Europene. Autorul şi-a propus sã prezinte contaminarea chimicã a unor produse alimentare din toate grupele de alimente pentru evaluarea contaminãrilor cu pesticide, metale grele, nitraţã/nitriţi, etc. Obiectivul nostru a fost de a prezenta cititorilor un mare volum de informaţii privind prezenţa unor contaminanţi chimici în majoritatea alimentelor consumate de întreaga populaţie.
Lucrarea prezentã este rezultatul acumulãrii unui mare volum de informaţii obţinute ca urmare a 20 de ani de activitate în studiul identificãrii şi evaluãrii unor contaminanţi chimici din diferite produse alimentare consumate de populaţia generalã din partea de est a României (Moldova), în perioada 1980 – 2000. Începând cu anul 1999, determinarea acestor contaminanţi chimici a fost în atenţia Ministerului Sãnãtãţii în cadrul programului “Mediul şi Sãnãtatea” în care autorul a avut responsabilitatea evaluãrii poluãrii chimice a alimentelor din partea de est a României.
Lucrarea monograficã din paginile ce urmeazã cuprinde principalele aspecte ale contaminãrii chimice a alimentelor structurate în patru capitole.
Primul capitol prezintã aspecte generale privind sãnãtatea şi alimentaţia, precum şi câteva riscuri de intoxicare alimentarã şi impactul poluãrii chimice a alimentelor asupra sãnãtãţii publice.În capitolele urmãtoare sunt prezentate rezultatele identificãrii şi evaluãrii unor contaminanţi chimici (nitraţi/nitriţi, reziduuri de pesticide, metale grele, etc) din produsele alimentare consumate în partea de est a României în perioada 1980–1989, Capitolul II şi în perioada 1990 – 2000, Capitolul III.
În perioada 1985 – 2000, autorul a identificat şi evaluat conţinutul unor contaminanţi chimici (pesticide, metale grele, nitraţi/nitriţi) în organismul uman (matern, copii, tineri, bãtrâni) prin determinarea acestora în ţesut adipos, placentã, lapte matern, ser, urinã. Aceste rezultate sunt prezentate în capitolul IV. Fiecare capitol se încheie cu o bibliografie selectivã amplã. Includerea în text şi a anexelor cu datele acestor contaminanţi chimici determinaţi în decursul celor 20 de ani, mãresc valoarea acestei lucrãri pentru cei interesaţi.