Referent ştiinţific: Dr. Marieta Vasilov
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea monograficã de faţã, prima cu acest conţinut apãrutã în România, se înscrie în aria de preocupãri consideratã de mare importanţã de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei. Autorul şi-a propus sã prezinte preocupãrile constante privind importanţa iodãrii sãrii de bucãtãrie în vederea prevenirii şi reducerii îmbolnãvirilor prin deficit de iod.
Aceastã lucrare cuprinde în paginile sale aspecte privind iodarea sãrii de bucãtãrie şi controlul iodãrii sãrii în zona de est a României, în perioada 1980 – 2002.
Primul capitol prezintã asp
Referent ştiinţific: Dr. Marieta Vasilov
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea monograficã de faţã, prima cu acest conţinut apãrutã în România, se înscrie în aria de preocupãri consideratã de mare importanţã de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei. Autorul şi-a propus sã prezinte preocupãrile constante privind importanţa iodãrii sãrii de bucãtãrie în vederea prevenirii şi reducerii îmbolnãvirilor prin deficit de iod.
Aceastã lucrare cuprinde în paginile sale aspecte privind iodarea sãrii de bucãtãrie şi controlul iodãrii sãrii în zona de est a României, în perioada 1980 – 2002.
Primul capitol prezintã aspecte generale privind importanţa iodãrii sãrii de bucãtãrie pentru eliminarea deficienţei de iod precum şi indicatorii pentru monitorizarea nivelului de iod din sare.În capitolul doi sunt prezentate preocupãrile privind urmãrirea iodãrii sãrii în zona de est a României, în perioada 1980 – 1987, în vederea îmbunãtãţirii iodãrii sãrii la salinele din zona Moldovei (Tg. Ocna şi Cacica).Capitolul trei prezintã rezultatele evaluãrii conţinutului de iodat de potasiu din sarea de bucãtãrie consumatã în partea de est a României, în perioada 1980 – 2002, efectuate de autor în colaborare cu specialiştii, medici şi chimişti, din Direcţiile de Sãnãtate Publicã din zona de est a României (Bacãu, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea), cãrora le mulţumesc pentru colaborare. Capitolul patru cuprinde preocupãrile privind evaluarea conţinutului de iod în urinã la diferite grupuri de populaţie din zona Moldovei, în perioada 1995 – 2002, precum şi conţinutul de iod din diferite produse alimentare, efectuate cu metode puse la punct de autor şi prezentate în capitolul cinci, care conţine metode analitice de determinare a conţinutului de iod în sare, alimente şi urinã.
În capitolul şase se prezintã legislaţia în vigoare privind reglementarea consumului de sare iodatã, (HG 568/5 iunie 2002). Lucrarea se încheie cu o bibliografie selectivã precum şi cu douã anexe.