Home >> Carti >> Studiul China

Cartea "Studiul China"

Studiul China
Studiul China

Studiul China


Proiectul China a fost conceput in anii 1980-81, in anul sabatic al Dr. Chen Junshi, vicepresedinte al
Institutului de Nutritie si Igiena Alimentara, din cadrul Academiei Chineze de Medicina Preventiva, cand
l-a vizitat pe profesorul T. Colin Campbell, Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca, NY.
La scurt timp dupa aceea, celor doi li s-au alaturat profesorul Richard Peto, University of Oxford, England,
si doamna Dr. Li Junyao, de la Institutul Chinez de Studiere a Cancerului,
Academia Chineza de Stiinte Medicale precum si colegi ai lor din China, SUA, Anglia, Canada si Franta.



La sfarsitul anilor 1970 s...

Traducator: Elena Pridie
ISBN: Advent 3
An apartie: 2007
Pagini: 450
Format: A5
Pret : N/A
Descriere

Proiectul China a fost conceput in anii 1980-81, in anul sabatic al Dr. Chen Junshi, vicepresedinte al
Institutului de Nutritie si Igiena Alimentara, din cadrul Academiei Chineze de Medicina Preventiva, cand
l-a vizitat pe profesorul T. Colin Campbell, Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca, NY.
La scurt timp dupa aceea, celor doi li s-au alaturat profesorul Richard Peto, University of Oxford, England,
si doamna Dr. Li Junyao, de la Institutul Chinez de Studiere a Cancerului,
Academia Chineza de Stiinte Medicale precum si colegi ai lor din China, SUA, Anglia, Canada si Franta.



La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre
dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (

Studiul China  

Proiectul China a fost conceput in anii 1980-81, in anul sabatic al Dr. Chen Junshi, vicepresedinte al
Institutului de Nutritie si Igiena Alimentara, din cadrul Academiei Chineze de Medicina Preventiva, cand
l-a vizitat pe profesorul T. Colin Campbell, Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca, NY.
La scurt timp dupa aceea, celor doi li s-au alaturat profesorul Richard Peto, University of Oxford, England,
si doamna Dr. Li Junyao, de la Institutul Chinez de Studiere a Cancerului,
Academia Chineza de Stiinte Medicale precum si colegi ai lor din China, SUA, Anglia, Canada si Franta.



La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre
dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in fibre)
era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de san. In al doilea rand, in cazul
persoanelor care migrau in zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa
cresterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice sau genetice.



Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia de Stiinte a SUA, in raportul din 1982
cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.



DE CE A FOST ALEASA CHINA?


In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a publicat un Atlas al Mortalitatii [din pricina] Cancerului
raportat la anii 1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste harti
indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone geografice. Rata in aceste regiuni
era de cateva zeci de ori, chiar o suta de ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea
cea mai mica, observandu-se astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1.5-2.0 din America.



Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona toata viata lor, consumau aceeasi dieta,
unica si specifica regiunii lor, fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si
bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta bogata a tarilor occidentale.



MODELUL DE LUCRU

Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala, pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a
realizat astfelo comparatie intre dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare regiune.



In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate, din fiecare sat fiind alese (la intamplare),
50 de familii. Din fiecare familie a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind
la final egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange, urina, si s-au luat
mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi timp participantii au completat un formular
si au oferit informatii cu privire la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.



Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare informationala sigura pentru cele 6500 de familii
(reprezentate). Aceasta baza de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii
despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere diferite si alte boli.



Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu,
in anii 1989-90. Lor li s-au adaugat alte 20 de noi regiuni din China continentala si Taiwan. De asemenea
numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune, ajungandu-se la un total de 10.200 de adulti
reprezentand tot atatea familii. Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta
baza de date cu informatii socio-economice.



Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce proveneau din rapoartele de mortalitate
a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai moderna schema de clasificare a bolilor (International
Classification of Disease, Edition 9). Informatiile din acest al doilea studiu sunt disponibile online la
Clinical Trial Service Unit & Epidemiological Studies Unit of Oxford website.



FINANTAREA

Institutul National de Studiere a Cancerului (din cadrul National Institutes of Health), impreuna cu
Institutul American de Studiere a Cancerului (Washington, DC), au asigurat finantarea initiala.
Fondul Imperial pentru Cercetarea Cancerului, din Anglia, a oferit de asemenea un sprijin semnificativ
pentru activitatea din cadrul Universitatii Oxford. Incepand cu anul 1993,
Institutul American de Studiere a Cancerului a oferit cea mai mare parte a fondurilor.



Nu trebuie uitat totusi faptul ca, pentru acest studiu, cel mai mare sprijin material a fost primit
din partea populatiei chineze si a guvernului chinez. Acest sprijin poate fi socotit ca unul "in natura",
care a dat astfel nastere la suficienta materie prima de studiu pentru care ar fi fost necesari
peste 800 de ani de munca profesionala si tehnica de laborator.



IAR CARTEA?
Prima parte a cartii (4 capitole) poarta titlul "Studiul China", vorbind despre probleme cu care ne confruntam,
prejudecati, solutii. Celelalte trei parti spulbera temerea cititorului grabit ca am avea de-a face doar cu
informatii de studiu, ermetice, reci. Titlurile de sectiuni incita la lectura:




"Bolile abundentei" (din lumea occidentala - obezitate, diabet, inima, cancere),

"Ghidul alimentatiei corecte" (pasi spre schimbarea modului de a ne hrani),

"De ce nu ati auzit asa ceva pana acum?" (interesele din spatele informatiilor despre nutritie
cu care suntem bombardati prin mass media in fiecare zi).



Dr. T. Colin Campbell face mai mult decat o declaratie stiintifica,
el da o marturie personala:


"Aş dori să vă prezint ce am aflat prin acest studiu
şi felul în care încă douăzeci de ani de cercetare,
reflecţie şi experienţă au schimbat nu numai
modul în care gândesc eu legătura dintre
alimentaţie şi sănătate, ci şi modul în care
eu şi familia mea ne alimentăm."


(Studiul China, pag. 79)





In limba romana proiectul a fost initiat in anul 2006 de dr. Paul Costache, care, impreuna cu sotia sa Gabriela,
au demarat pregatirile pentru ca volumul sa poata ajunge in mana cititorilor din Romania.
In baza experientei profesionale (medic si director al Clinicii MedInvest din Buzau) si a dorintei de a aduce noi
resurse pentru informare si sanatate, dr. Costache a lecturat si evaluat cartea care se anunta deja
un best seller peste ocean (la ora actuala sunt peste 100.000 de exemplare vandute).



Dupa o cercetare a continutului cartii, care se ridica la cele mai inalte asteptari ale momentului si ale realitatii,
dr. Costache a contactat-o pe Elena Pridie in vederea traducerii masivei si dificilei carti.
Elena Pridie este cunoscuta publicului romanesc prin traducerile efectuate
(carti de sanatate, carti de educatie si spirituale, un total de peste 7000 de pagini),
prin cele 6 carti proprii tiparite (toate despre alimentatie, continand sfaturi si retete),
prin articole de presa scrisa si radio, si prin seminarii de nutritie.

- mai multe detalii -

Pentru moment cartea nu este disponibila. Va rugam reveniti pentru a-i verifica disponibilitatea iar pana atunci va recomandam cartile din tabul alaturat.

Nu uitati sa consultati si sectiunea de carti electronice (eBooks - de pe cele mai populare siteuri) de mai jos!

Postul - Un miracol

Pret de la: 31.5 RON
ISBN: 978-606-8080-98-7
An aparitie: 2013   Pagini: 423   Format: 13 x 20

101 sfaturi de nutritie pentru persoanele cu diabet

Pret de la: 18.5 RON
ISBN: House of Guides 46
Editura: HOUSE OF GUIDES
Pagini: 144   Format: 165x235 mm

77 DE RETETE CELEBRE SI POVESTILE LOR

Pret de la: 31.5 RON
Autor: Colectiv
ISBN: 9786065131293
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2010   Pagini: 128   Format: 165 x 235 mm

ALIMENTAŢIA SUGARULUI

Pret de la: 10.8 RON
ISBN: 973-653-511-8
Editura: CORINT
An aparitie: 2003   Pagini: 152   Format: 13 x 20 cm

ALIMENTATIA COPILULUI

Pret de la: 29.5 RON
ISBN: House of Guides 131
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2009  

Alimentatia inteligenta

Pret de la: 20 RON
ISBN: V&S 3
An aparitie: 2006   Pagini: 380   Format: N/A; 390 gr

Alimentatia omului sanatos si a omului bolnav. Recomandari pentru cele mai diverse cazuri de boala

Pret de la: 28.8 RON
ISBN: 978-9975-61-4658
Editura: ARC
An aparitie: 2008   Pagini: 356   Format: 166 X 240 mm

ALIMENTATIA SANATOASA A FAMILIEI MODERNE

Pret de la: 30 RON
ISBN: 978-973-86638-8-1
Editura: SOLARIS PRINT
An aparitie: 2005   Pagini: 428   Format: 13 X 20 cm

Alimente care ard grasimi - slabiti mancand - in 14 zile

Pret de la: 31.5 RON
ISBN: 9786065130333
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2009   Pagini: 130  

Anotimpuri gastronomice. 80 reţete de vară

Pret de la: 23.6 RON
ISBN: 9786069281369
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2011   Pagini: 136   Format: 145mm x 190mm
Categorie: Stiintifice , Stiintifice

Biblia alimentaţiei copilului - Un ghid complet despre cum trebuie hrănit copilul încă de la naştere

Pret de la: 29.5 RON
Autor: Eileen Behan
ISBN: House of Guides 140
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2009   Pagini: 256   Format: 140x205 cm
Scrie recenzia sau spune-ne opiniile tale despre 'Studiul China'.
Cu ce ai ramas citind aceasta carte?

Carti electronice - eBooks
Cartea pe care o cauti
Partenerul saptamanii
Editura Adantis a aparut in lumea editoriala romaneasca din dorinta de a aduce iubitorilor de carte titluri noi si captivante care sa-i ajute sa-si descopere adevarata personalitate, cea de dincolo de barierele impuse de societatea actuala, si sa traiasca in armonie, intr-o lume mai buna.
Recomandari

SEXUL - MANUAL DE INSTRUCTIUNI

Pret de la: 39.5 RON
Autor: Felicia Zopol
ISBN: 9786065131149
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2009   Pagini: 200   Format: 127 x 178 mm2
Categorie: Alimentatie

100 de aranjamente florale pentru terase si balcoane

Pret de la: 18.5 RON
Autor: Marie Claire
ISBN: House of Guides 55
Editura: HOUSE OF GUIDES
Pagini: 136   Format: 165 x 235 mm
Categorie: Alimentatie

CD Consilier - Codul Muncii

Pret de la: 596.23 RON
ISBN: 978-973-722-603-7
Editura: RENTROP&STRATON
An aparitie: 2010   Format: CD

Make Up by Marie Claire - Ghid de machiaj

Pret de la: 54.5 RON
ISBN: House of Guides 97
Editura: HOUSE OF GUIDES
Pagini: 192   Format: 210x255 mm

GHID GOURMET. GATESTE CU VIN

Pret de la: 65 RON
ISBN: House of Guides 137
Editura: HOUSE OF GUIDES
An aparitie: 2009   Pagini: 232   Format: 127 x 216 mm
Categorie: Alimentatie , Alimentatie