Referent ştiinţific: Dr. Marieta Vasilov
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea de faţã este prima sintezã naţionalã privind “Contaminarea chimicã a produselor alimentare din România”, elaboratã în colaborare cu specialiştii din cele patru zone teritoriale ale României, Ardeal, Banat, Moldova şi Muntenia.
Aceastã amplã lucrare cuprinde în paginile sale aspecte ale contaminãrii chimice a alimentelor din România, în anul 2001, cu nitraţi/nitriţi, metale grele şi reziduuri de pesticide organoclorurate, structuratã în cinci capitole.
Primul capitol prezintã aspecte generale privind contaminarea chimicã a alimentelor evidenţiind sursele şi posibilitãţile de contaminare a p
Referent ştiinţific: Dr. Marieta Vasilov
Consilier editorial: Prof.univ.dr.ing. Emanoil Bârsan
Lucrarea de faţã este prima sintezã naţionalã privind “Contaminarea chimicã a produselor alimentare din România”, elaboratã în colaborare cu specialiştii din cele patru zone teritoriale ale României, Ardeal, Banat, Moldova şi Muntenia.
Aceastã amplã lucrare cuprinde în paginile sale aspecte ale contaminãrii chimice a alimentelor din România, în anul 2001, cu nitraţi/nitriţi, metale grele şi reziduuri de pesticide organoclorurate, structuratã în cinci capitole.
Primul capitol prezintã aspecte generale privind contaminarea chimicã a alimentelor evidenţiind sursele şi posibilitãţile de contaminare a produselor alimentare precum şi principalii contaminanţi chimici şi efectele lor asupra sãnãtãţii publice. Acest capitol se încheie cu evidenţierea experienţei acumulate, de-a lungul a 20 de ani de activitate, în acest domeniu, a evaluãrii contaminãrii chimice a produselor alimentare, de autoare.
În capitolul doi este prezentatã metodologia studiului precum şi concentraţiile maxime admise de contaminanţi chimici în produse alimentare. În capitolul 3 sunt prezentaţi principalii contaminanţi chimici din produsele alimentare analizate, în anul 2001, în judeţele care au participat la acest studiu, iar în capitolul 4 sunt prezentate aspecte comparative ale rezultatelor obţinute în cele patru zone ale României. În acest capitol se evalueazã contaminanţii chimici (nitraţi/nitriţi, metale grele, pesticide organoclorurate) gãsiţi în produsele alimentare analizate, pe judeţe, pe zone, pe grupe de produse alimentare şi pe produse.
Sinteza naţionalã se încheie cu concluzii generale evidenţiate în capitolul 5 precum şi cu o bibliografie amplã.